L’Arxiu del Monestir de Sant Daniel de Girona (AMSDG), és l’arxiu històric de la comunitat de Sant Daniel, i com a tal alberga documentació produïda per ella mateixa, fruit de llur activitat des del segle XI fins a inicis del segle XX, i documentació externa a la comunitat, que ha reunit al llarg de la seva vida per un o altre motiu.

 

 L’AMSDGS custodia dos fons i una col·lecció:

  • Monestir de Sant Daniel de Girona, 938 (obert)

Fons monacal produït per la comunitat de Sant Daniel de Girona com a conseqüència de la seva activitat i de la dels monestirs que durant el segle XV s’hi annexionaren, aquests són: Santa Margarida de la Garriga o dels Prats de Roses (1225-1461), Santa Maria del Mar de Calonge (c. 1241-1424) i Santa Maria de Valldemaria de Maçanet de la Selva (1158-1550). Consta d’onze metres lineals de documentació en paper i 1409 pergamins.

  • Família Mallol de Vilopriu, s. XVI-XIX

Fons patrimonial produït i agrupat per diferents generacions de la Família Mallol, una família de pagesos del poble de Vilopriu, que explotaven les seves propietats al llarg de la vall del Llémena. Aquest fons fou ingressat a l’Arxiu del Monestir de Sant Daniel de Girona durant la dècada dels seixanta del segle XX per donació testamentària de l’últim membre d’aquesta família, la senyora Francisca Mallol Vilana, germana d’una de les monges de Sant Daniel.

  • Col·lecció de Goigs del Monestir de Sant Daniel de Girona

Col·lecció de més de dos mil goigs reunits per la comunitat de monges benedictines de Sant Daniel de Girona. Incrementada per la donació del Sr. Castanyer, pare de la germana Maria Antònia Castanyer i Figueres, monja de la comunitat, i a partir de l’any 2000 per la donació de la col·lecció particular de goigs de Neus Iborra Guillemot, tieta de la monja de Sant Daniel Mercè Roig Coromina.

Per més informació podeu contactar amb nosaltres enviant-nos un correu electrònic a saf.mbc@gmail.com.