El monestir de Sant Daniel de Girona fou fundat entre 1015 i 1018 a la vall de nom homònim, fora muralles de la ciutat de Girona, de la mà de la comtessa Ermessenda de Barcelona i el seu fill Berenguer Ramon I.

En aquesta vall la llegenda situa l’arribada i l’assentament de les despulles de Sant Daniel, un monjo armeni decapitat pels sarraïns a Arles de Provença el 888 i amagat per un matrimoni cristià a la Vall Tenebrosa prop de Girona. Una llegenda que dóna origen a una petita capella, aviat convertida en església parroquial amb advocació a Sant Salvador. Aquesta capella, juntament amb una sèrie d’alous, tot comprat per Ermessenda al bisbe de Girona, formaran el lot fundacional de Sant Daniel.
Sant Daniel de Girona fou la tercera comunitat benedictina femenina fundada en el territori dels comtats catalans, després de Sant Joan de les Abadesses i Sant Pere de les Puel·les. Desapareguda la primera, Sant Daniel acollirà els membres femenins de la noblesa gironina i dels comtats circumdants.
La seva història es troba estretament lligada a les vivències de la ciutat de Girona i a la del territori que l’envolta. Bona mostra d’això és la incorporació el 1424 del priorat benedictí de Santa Maria del Mar de Calonge, el 1447 del de Santa Margarida del Prat de Roses i el 1560 del priorat cistercenc de Valldemaria, situat a Maçanet de la Selva.
Avui dia el Monestir de Sant Daniel de Girona és la única comunitat de Catalunya que resideix en el mateix lloc on fou fundada, i malgrat les guerres i saquejos ha sobreviscut fins els nostres dies l’església i el claustre romànics, declarats Bé Cultural d’Interès Nacional des de 1931.

 

Dades de contacte
Monestir de Sant Daniel de Girona
C/ de les monges, núm. 2
17007 Girona
Tel.: 972 201 241
Correu electrònic: monestir@santdaniel.com

-