Llegir i escriure als claustres de la Catalunya medieval i moderna
Curs GaudirUB · 3r trimestre, del 20 d’abril al 22 juny de 2021 (20 hores)
En línia, dimarts de 10.00 a 12.00 h

Un curs per descobrir el món de la cultura escrita a Catalunya durant l’edat mitjana i moderna de la mà dels homes i les dones que en van ser protagonistes (monjos, monges, preveres, religiosos i religioses), que des dels seus claustres van participar en la producció, la distribució, l’ús i la conservació de llibres i documents, unes pràctiques que fan de Catalunya un dels territoris més rics d’Europa en documentació medieval i moderna.

El tercer trimestre del curs anual Espais i paisatges d’espiritualitat a la Catalunya medieval, explora les múltiples vessants de la lectura, l’escriptura i la producció i gestió documental en els diversos contextos espirituals de la Catalunya medieval i moderna, bàsicament monestirs, convents i catedrals. A través de les diverses sessions, l’alumnat s’aproxima als contextos de producció, ús i conservació de la documentació en espais comunitaris monàstics i religiosos. Quin accés a la lectura i l’escriptura hi havia dins el claustre? Qui llegia o escrivia, i què? Quins espais, objectes i pràctiques documentem entorn de la lectura, l’escriptura i la gestió documental?

PROGRAMA

1. Llegir i escriure al claustre: conceptes introductoris
2. Llegir al claustre
3. Escriure al claustre: els llibres
4. Escriure al claustre: els documents
5. L’arxiu monàstic: gestionar i conservar la memòria
6. Testimonis de vida: tipologies documentals I
7. Testimonis de vida: tipologies documentals II
8. Plomes femenines al claustre
9. Espais de lectura, escriptura i conservació documental entorn del claustre
10. Quina visió tenim avui de la cultura escrita medieval i moderna?

PROFESSORAT

Dra. Irene Brugués Massot, directora tècnica i arxivera d’ACUB Àmbit Cultural de Benedictines i membre del projecte de recerca Paisatges Monàstics de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona

 ———————————————————————————————————————————————–

MATRICULA’T!!!

————————————————————————————————————————————————

.

.

T’ agrada aquest article? Comparteix –ho: